Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

Swimmer's Shoulder

«Ώμος του Κολυμβητή»: 4 σημεία-κλειδιά στη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

Με τον όρο «Ώμος του Κολυμβητή» εννοούμε την εμφάνιση πόνου στον ώμο, στους αθλητές και τις αθλήτριες που κάνουν κολύμβηση, είτε ερασιτεχνικά, είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη αιτία, που οδηγεί στην εμφάνιση του πόνου (π.χ. υπακρωμιακή πρόσκρουση, αστάθεια κλπ.), παρακάτω αναφέρονται 4 σημεία-κλειδιά του προγράμματος αποκατάστασης, που είναι σημαντικά για την επαναφορά της σωστής λειτουργίας του ώμου και την επιστροφή στις αθλητικές επιδόσεις.

Τα σημεία αυτά είναι:

  1. Η επιλεκτική ενεργοποίηση των μυών του στροφικού πετάλου. Όποια και αν είναι η διάγνωση (πρόσκρουση ή αστάθεια) ο αθλητής θα πρέπει να εκτελέσει ασκήσεις με σκοπό την ενεργοποίηση των στροφικών μυών του ώμου, που είναι πολύ σημαντικοί για τη σταθερότητα όλης της ωμικής ζώνης. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτοί οι μυς, είναι μυς αντοχής και επομένως τους ενεργοποιούμε, χρησιμοποιώντας μικρή αντίσταση και πολλές επαναλήψεις. Η αντίσταση πρέπει να αυξάνεται πολύ βαθμιαία, ώστε να αποφεύγεται η ενεργοποίηση γειτονικών μυών. Όταν βοηθούν οι γειτονικοί μυς, η άσκηση δεν δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

2. Η έσω στροφή του ώμου. Η έσω στροφή του ώμου συχνά περιορίζεται στους αθλητές της κολύμβησης και η αποκατάσταση του φυσιολογικού εύρους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στη «φάση της επαναφοράς» στο ελεύθερο στυλ κολύμβησης. Όταν δεν υπάρχει το πλήρες εύρος, η κίνηση αντικαθίσταται από την ωμοπλάτη και αυτό δημιουργεί δυσλειτουργία και πόνο στην περιοχή του ώμου.

 

3. Η ενεργοποίηση των μυών της ωμοπλάτης. Η ωμοπλάτη αποτελεί τη βάση στήριξης του άνω άκρου και όταν οι μυς που τη σταθεροποιούν και την κινούν δεν ενεργοποιούνται σωστά, δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας ή/και πρόσκρουσης στων ώμο.

 

4. Η έκταση και η στροφή της Θωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης στο ελεύθερο στυλ, οι αθλητές στρίβουν τους ώμους και τα ισχία τους για να επιταχύνουν την πλεύση και να πάρουν αναπνοή. Η στροφή των ώμων είναι μεγαλύτερη από αυτή των ισχίων και επομένως η καλή στροφική κινητικότητα της Θωρακικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης είναι πολύ σημαντική. Όταν αυτή υπολείπεται, αντικαθίσταται από την ωμική ζώνη, δημιουργώντας καταπόνηση, και επώδυνα συμπτώματα λόγω υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή/και αστάθειας.

 

Τα παραπάνω σημεία-κλειδιά θα πρέπει να αξιολογούνται σε κάθε αθλητή της κολύμβησης, και στην περίπτωση που διαπιστώνονται ελλείματα ή δυσλειτουργίες, να δίνονται οι κατάλληλες ασκήσεις που θα αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία του ώμου στις απαιτητικές συνθήκες της κολύμβησης.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, MSc., Dip.MDT., BSc(HonsPhysiotherapy