Μυοσκελετικός Πόνος: Η Ολιστική Προσέγγιση
Είναι λογικό όταν πονάμε, να εστιάζουμε στο σύμπτωμα και να θεωρούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν φύγει ο πόνος. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση τις περισσότερες φορές δεν είναι λειτουργική και συχνά οδηγεί σε φαύλο κύκλο.
Ένας βασικός νόμος που διέπει την Υγεία μας είναι ότι η αιτία που το σώμα μας δυσλειτουργεί, είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια του τρόπου ζωής μας, των συνηθειών μας, του τρόπου συμπεριφοράς μας.
Ο πόνος τις περισσότερες φορές είναι ένας συναγερμός. Είναι ένα «καμπανάκι» που εκπέμπει όταν το Νευρικό μας Σύστημα εντοπίσει μία απειλητική διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού μας. Ο οξύς πόνος είναι συναγερμός για μια οξεία σωματική κατάσταση, ενώ ο χρόνιος πόνος είναι συνήθως ένα «καμπανάκι» που υποδηλώνει δυσλειτουργία σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και έχει περισσότερο να κάνει με συνήθειες, παρά με μεμονωμένες πράξεις.
Όταν επομένως αναζητούμε αποτελεσματική θεραπεία, στο πρόσωπο ενός γιατρού ή ενός φυσικοθεραπευτή, ας αναλογιστούμε πρώτα τις εξής ερωτήσεις:
- Θέλω να απαλλαγώ από το «καμπανάκι» ή από την αιτία που κάνει το «καμπανάκι» να χτυπάει?
- Έχω τη διάθεση να κάνω αλλαγές στη ζωή μου? Δηλαδή…
- Να αναλάβω ενεργητικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας μου
- Να μειώσω την καθιστική ζωή στο βαθμό που μπορώ, και να υιοθετήσω ενεργητικές και υγιείς συνήθειες, που θα φέρουν την ισορροπία
- Να κοιμάμαι επαρκώς
- Να κάνω μια συνειδητή προσπάθεια να αποβάλλω τις αρνητικές σκέψεις
- Να βελτιώσω τη διατροφή μου
- Να μειώσω και τελικά να καταργήσω τις τοξικές ουσίες που βάζω στον οργανισμό μου
Όπως επίσης και ως θεραπευτές, ας αναλογιστούμε τα παρακάτω:
- Άκουσα προσεκτικά τον ασθενή μου?
- Έδειξα την απαραίτητη προσοχή και ενσυναίσθηση στις ανησυχίες και τους φόβους που εξέφρασε στη συνάντησή μας?
- Απάντησα στις ερωτήσεις που μου έκανε, με τρόπο που να του προσφέρω κατανόηση, ελπίδα, αλλά και την επιλογή να αναλάβει ενεργητικό ρόλο στη θεραπεία?
- Του προσέφερα την καλύτερη θεραπεία που μπορούσα?
Όταν βλέπουμε τη θεραπεία ως «χάπι», τότε το σύμπτωμα θα εμφανιστεί ξανά μπροστά μας. Όταν όμως αλλάζουμε τις αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση ενός συμπτώματος, τότε το πρόβλημα παύει να υπάρχει.
Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, MSc., Dip.MDT., BSc(Hons) Physiotherapy