Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

Τενοντίτιδα Ωμου - Ασκήσεις με τον φυσικοθεραπευτή

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ – ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ

 

Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου είναι μια κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με τη θεραπευτική άσκηση.

Όπως και σε κάθε μυοσκελετικό πρόβλημα, λαμβάνουμε ένα λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή, ώστε να κατανοήσουμε το μηχανισμό που δημιουργεί την καταπόνηση στους τένοντες του ώμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης και είναι οι εξής:

  1. Η στάση του σώματος και το εύρος έκτασης της θωρακικής μοίρας: Έχει βρεθεί με ερευνητικές μελέτες ότι όταν καμπουριάζουμε την πλάτη και όταν έχουμε χάσει την ικανότητα να τεντώνουμε την πλάτη μας, ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι τένοντες στενεύει. Οι αθλητές που πρέπει να σηκώσουν το χέρι ψηλά είτε για να κάνουν σερβίς (βόλεϊ, τένις κλπ.), είτε για να σηκώσουν κάποιο βάρος στον εργασιακό χώρο ή το γυμναστήριο (π.χ. crossfit) πρέπει να έχουν καλή ελαστικότητα στην θωρακική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, ώστε οι τένοντες του ώμου να λειτουργούν φυσιολογικά.
  2. Η ικανότητα της ωμοπλάτης να κινείται προς τα πάνω και πίσω, ταυτόχρονα με την ανύψωση του χεριού. Όταν σηκώνουμε το χέρι ψηλά, η ωμοπλάτη πρέπει να στρέφεται προς τα πάνω. Πολύ συχνά, οι μυς που κινούν την ωμοπλάτη παρουσιάζουν πτωχή ενεργοποίηση με αποτέλεσμα μία κατάσταση που ονομάζεται ωμοπλατιαία δυσκινησία, η οποία δημιουργεί συνθήκες καταπόνησης στους τένοντες του ώμου.
  3. Η ενεργοποίηση των μυών του στροφικού πετάλου: Οι μύες του στροφικού πετάλου είναι πολύ σημαντικοί γιατί σταθεροποιούν την άρθρωση του ώμου, όταν γίνονται γρήγορες και δυναμικές κινήσεις, ιδιαίτερα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες.

Κατά την κλινική εξέταση του αθλητή έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε, ποιοι από τους παράγοντες οδηγούν στην καταπόνηση των τενόντων και να δώσουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για τη βελτίωση της ελαστικότητας της θωρακικής μοίρας, της κίνησης της ωμοπλάτης και της ενεργοποίησης των μυών του στροφικού πετάλου.

Τενοντίτιδα Υπερακανθίου - Ασκήσεις Φυσικοθεραπεία