Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

Φυσικοθεραπεία για ρήξη μηνίσκου

 

Η ρήξη μηνίσκου οφείλεται είτε σε κάποιο τραυματικό γεγονός, είτε σε χρόνια καταπόνηση λόγω των κινήσεων και των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές παρατηρείται ρήξη ή εκφύλιση του μηνίσκου ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, προτού προχωρήσει η αντιμετώπιση του προβλήματος σε χειρουργική επέμβαση, δηλαδή αρθροσκοπική συρραφή ή μηνισκεκτομή, είναι φρόνιμο να δοκιμάζεται ένα πρόγραμμα ασκήσεων, με σκοπή τη μείωση Άσκηση για ρήξη μηνίσκου με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτήτων συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου. Αν το πρόγραμμα των ασκήσεων δε δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να γίνει αρθροσκοπική παρέμβαση και διόρθωση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόγραμμα των ασκήσεων δεν είναι χαμένος “κόπος”, γιατί αποτελεί μια άριστη προεγχειρητική προετοιμασία του γόνατος και θα βελτιώσει κατά πολύ τη μετεγχειρητική εξέλιξη του ασθενούς.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται πλήρης αξιολόγηση του ατόμου με σκοπό να κατανοήσουμε το μηχανισμό που επιδεινώνει τον πόνο στο γόνατο, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το κάθε άτομο στη ζωή του, τα χόμπυ του και τις προσδοκίες του.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων περιλαμβάνει:

  1. Την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος και ιδιαίτερα του τετρακεφάλου μυός
  2. Την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και του ισχίου
  3. Την επαναφορά της ιδιοδεκτικότητας και της ισορροπίας στο κάτω άκρο
  4. Τον κινητικό έλεγχο και την αποκατάσταση των ορθών προτύπων κίνησης κατά την εκτέλεση των αθλητικών δραστηριοτήτων