Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

 

Ασκήσεις για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση με τον φυσικοθεραπευτή Αλέξανδρο Καραγιαννίδη

ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ

Ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που παρατηρείται στους αθλητές, αλλά και στους μη ασκούμενους είναι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, η οποία εμφανίζεται ως πόνος και δυσκαμψία στην μπροστινή επιφάνεια του ισχίου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με την κάμψη, την προσαγωγή και την έσω στροφή του ισχίου, και πρακτικά όσο το γόνατο πλησιάζει στο στήθος.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η συντηρητική θεραπεία με ασκήσεις μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικής δραστηριότητας, ακόμη και της αθλητικής δραστηριότητας.

Στο φυσικοθεραπευτήριό μας αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης με ένα συνδυασμό τεχνικών κινητοποίησης με τα χέρια και ενός προγράμματος ασκήσεων. Απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση είναι η συμμετοχή του ασθενή και η καθημερινή εκτέλεση των ασκήσεων, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι τεχνικές με τα χέρια γίνονται από το θεραπευτή και σα σκοπό έχουν να βελτιωθεί η αρθροκινηματική του ισχίου, το εύρος κίνησης της άρθρωσης και να χαλαρώσουν τα “σφικτά” μαλακά μόρια, που την εμποδίζουν να κινηθεί σωστά.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων περιλαμβάνει:

  1. Την εκπαίδευση των μυών της λεκάνης, ώστε να την κρατούν σε θέση που δίνει μεγαλύτερο εύρος κίνησης στην κάμψη του ισχίου. Αυτόματα, ο πόνος μειώνεται και βελτιώνεται η λειτουργική ικανότητα του ατόμου.
  2. Την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των σταθεροποιών μυών του ισχίου, ώστε η κεφαλή του μηριαίου οστού να κινείται κεντραρισμένα και χωρίς παρεκτοπίσεις, που οδηγούν σε πρόσκρουση.
  3. Την εκτέλεση λειτουργικών ασκήσεων που προσομοιάζουν το άθλημα ή τη δραστηριότητα που εμφανίζονται τα συμπτώματα, με έμφαση στον κινητικό έλεγχο της λεκάνης και της αποφόρτισης της πρόσθιας επιφάνειας του ισχίου.

Ασκήσεις για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση στο φυσικοθεραπευτήριο