Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

Η χρόνια οσφυαλγία αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα των ασθενών που επισκέπτονται το φυσικοθεραπευτήριό μας. Ο όρος «χρόνια» σημαίνει ότι τα συμπτώματα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 6 εβδομάδες και συνήθως η επίδρασή τους στις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής είναι σημαντική.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι όταν τα συμπτώματα διαρκούν αρκετό καιρό, το σώμα κάνει αντισταθμίσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, κάποιοι μυς βραχύνονται, κάποια άλλοι απενεργοποιούνται, ο κορμός κλίνει προς τη μία πλευρά, το σκύψιμο γίνεται με πολύ σφιγμένο σώμα. Το πρόβλημα με τις αντισταθμίσεις είναι ότι ενώ προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση από τους πόνους, η υιοθέτησή τους επί μακρό χρονικό διάστημα συμβάλλει στη χρονιότητα των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία έχουν συνήθως επισκεφτεί πολλούς ειδικούς υγείας, χωρίς να έχουν βρει ουσιαστική λύση στο πρόβλημά τους. Αυτό δημιουργεί ένα δικαιολογημένο αίσθημα απελπισίας και απογοήτευσης, που από μόνο του προκαλεί μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Σκοπός της φυσικοθεραπείας στη χρόνια οσφυαλγία είναι να «ξετυλίξει το κουβάρι» των λανθασμένων προτύπων στάσης και κίνησης. Στην πρώτη επίσκεψη θα διερευνήσουμε προσεκτικά το ιστορικό σας για να ανακαλύψουμε την αλληλουχία των γεγονότων, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Στη συνέχεια, θα αναγνωρίσουμε όλα τα λανθασμένα κινητικά πρότυπα που σχετίζονται με τα συμπτώματά σας και θα σας εκπαιδεύσουμε να τα αναγνωρίζετε και να κάνετε σταδιακά μικρές διορθώσεις. Οι μικρές αυτές διορθώσεις θα φέρουν μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα, γιατί οι κινήσεις θα γίνονται πιο «οικονομικά» και το Νευρικό Σύστημα θα αντιλαμβάνεται ότι οι αρθρώσεις αρχίζουν να ισορροπούν σε καλύτερη θέση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χρόνια οσφυαλγία οφείλεται στη μακροχρόνια χρήση «λαθεμένων» στρατηγικών στάσης και κίνησης, που καταπονούν το σκελετό. Οι ανακουφιστικές θεραπείες με παθητικούς τρόπους, δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι η επανεκπαίδευση του κινητικού ελέγχου και η συνειδητή αλλαγή του τρόπου ζωής.