Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

Άσκηση για χονδροπάθεια επιγονατίδας με τον φυσικοθεραπευτή

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ – ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΜΗΡΙΑΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

Ο επιγονατιδομηριαίος πόνος εμφανίζεται σε νέα άτομα από την εφηβική ηλικία, αλλά και σε άτομα πιο προχωρημένης ηλικίας.

Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται μετά από παρατεταμένο κάθισμα και γενικά όταν τα γόνατα είναι λυγισμένα για ώρα. Στη συνέχεια εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια του βαδίσματος και αργότερα όταν το άτομο ανεβαίνει και κατεβαίνει σκαλοπάτια.

Στους αθλητές που κάνουν άλματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα (μπάσκετ, βόλευ), ο πόνος εμφανίζεται τόσο κατά την προσγείωση, όσο και την απογείωση και εμποδίζει τον αθλητή να συνεχίσει τη Χονδροπάθεια επιγονατίδας - Αντιμετώπιση με άσκησηδραστηριότητα.

Το πρόβλημα που δημιουργείται όταν εμφανίζεται ο πρόσθιος πόνος στο γόνατο είναι ότι αναχαιτίζεται η ενεργοποίηση του τετρακεφάλου μυός, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ο εγκέφαλος σταματάει να του στέλνει ερεθίσματα. Είναι μια προστατευτική αντίδραση του Νευρικού Συστήματος, που όμως επιδεινώνει το πρόβλημα ειδικά όταν το άτομο συνεχίζει την έντονη δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, το άτομο αρχίζει να ρίχνει το βάρος στο “γερό” πόδι, με το φόβο ότι αν ρίχνει βάρος στο πονεμένο πόδι θα το επιδεινώσει. Αυτή η στρατηγική, οδηγεί σε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στη λειτουργία όλων των μυών του κάτω άκρου, αλλά και του κορμού.

Τόσο η εμπειρία μας, όσο και η σύγχρονη βιβλιογραφία έχουν δείξει ότι τα συνδυαστικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης έχουν θετική επίδραση τόσο στη μείωση των συμπτωμάτων, όσο και στην αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας τόσο των αθλητών, όσο και των μη αθλουμένων ατόμων.

Η σταδιακή θεραπευτική άσκηση αποκαθιστά τη σωστή μυϊκή λειτουργία, τη λειτουργία της άρθρωσης και τη λειτουργική ικανότητα του ατόμου.

Αφού γίνει πλήρης αξιολόγηση του αθλητή ή του απλού ασκούμενου, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προοδευτικής άσκησης που συνήθως περιλαμβάνει:

  1. Την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος και ιδιαίτερα του τετρακεφάλου μυός
  2. Την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και του ισχίου
  3. Την επαναφορά της ιδιοδεκτικότητας και της ισορροπίας στο κάτω άκρο
  4. Τον κινητικό έλεγχο και την αποκατάσταση των ορθών προτύπων κίνησης κατά την εκτέλεση των αθλητικών δραστηριοτήτων