ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ
Οι τένοντες είναι πολύ ισχυροί ιστοί και ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τα φορτία που παράγονται από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως είναι το βάδισμα, αλλά ιδιαίτερα από τις αθλητικές δραστηριότητες, όπως είναι το τρέξιμο και τα άλματα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για την τενοντοπάθεια και μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ιδιοσυγκρασιακοί, γενετικοί, μεταβολικοί και ανοσοβιολογικοί παράγοντες. Ωστόσο, ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας είναι η απότομη αύξηση φορτίων στον τένοντα, όπως όταν ένας αθλητής αυξήσει απότομα τον όγκο της προπόνησής του, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στον ιστό να έχει μια ομαλή προσαρμογή.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η τενοντοπάθεια είναι μια χρόνια κατάσταση και δεν αποτελεί φλεγμονή, με την κλασική έννοια. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να ανακουφίζεται προσωρινά με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εντούτοις η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση.
Η σύγχρονη έρευνα αλλά και η εμπειρία μας, έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας. Πριν 20 χρόνια είχαν προταθεί οι έκκεντρες ασκήσεις, ως ο καλύτερος τύπος άσκησης για τη θεραπεία της τενοντοπάθειας, ωστόσο καθώς η εμπειρία και η γνώση μας βαθαίνει, τα προγράμματα άσκησης έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη εξειδίκευση και ποικιλία.
Ποια είναι όμως τα σημεία κλειδιά ενός επιτυχημένου προγράμματος αποκατάστασης?
- Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στη φάση που ο πόνος είναι πολύ έντονος με τις ισομετρικές ασκήσεις. Έχει βρεθεί ότι η ισομετρική άσκηση βοηθάει τόσο στην ήπια ενεργοποίηση του μυός, όσο και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα προκαλώντας μείωση της αίσθησης του πόνου και βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου.
- Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν τότε ξεκινάει ένα πρόγραμμα ασκήσεων που χρησιμοποιεί υψηλές αντιστάσεις, με αργή εκτέλεση της κίνησης (Heavy Slow Resistance Training).
- Ο παράγοντας που καθορίζει πως θα γίνει η προοδευτική αύξηση των φορτίων στον τένοντα είναι ο πόνος. Έχει βρεθεί ότι όταν οι ασκήσεις προκαλούν μια ενόχληση (3/10 στην κλίμακα πόνου 1-10) δεν είναι αντένδειξη για την εκτέλεση του προγράμματος. Επομένως, λίγος πόνος δεν είναι επιβλαβής για την τενοντοπάθεια, αρκεί να μην προκαλείται επιδείνωση των συμπτωμάτων το επόμενο πρωί.
- Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σημαντικά μπαίνουμε σε ασκήσεις που περιλαμβάνουν πλειομετρικές φορτίσεις, όπως είναι τα άλματα. Σκοπός είναι η προσαρμογή του τένοντα στη φυσιολογική του λειτουργία, που είναι η αποθήκευση και η απελευθέρωση της ενέργειας.
- Θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα των ασκήσεων είναι αυστηρά εξειδικευμένο στο κάθε άτομο και ότι το πρόγραμμα της αποκατάστασης θα διαρκέσει 2-3 μήνες, γιατί οι τένοντες από τη φύση τους αργούν να προσαρμοστούν.
Καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής έχει συνεχή επικοινωνία με το θεραπευτή, ώστε να του αναφέρει τη συμπεριφορά των συμπτωμάτων και πρέπει να επισκέπτεται το φυσικοθεραπευτήριο 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες, για επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό του προγράμματος των ασκήσεων.