Καλέστε μας στο

2310 232 041

Επισκεφθείτε μας

Αδριανουπόλεως 34, Καλαμαριά

Στείλτε μας μήνυμα

info@activephysio.gr

Οσφυαλγία Υπερέκτασης σε αθλητές

Οσφυαλγία Υπερέκτασης σε Αθλητές

Στο φυσικοθεραπευτήριο μας αντιμετωπίζουμε αθλητές σε επίπεδο πρωταθλητισμού, με οσφυαλγία υπερέκτασης, κυρίως αθλητές βόλεϊ (που κάνουν σερβίς ή «καρφώνουν»), αθλητές του τένις, αλλά και καλαθοσφαιριστές και ποδοσφαιριστές.

 

 

Οι αθλητές αυτοί είναι κυρίως έφηβοι και η διάγνωση που λαμβάνουν είναι οστικό οίδημα, σπονδυλόλυση ή σπονδυλολίσθηση 1ου βαθμού. Η αρχική οδηγία της ανάπαυσης και αποχής από την προπόνηση, οδηγεί σε άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, ενώ στην καθημερινότητα τα συμπτώματα υποχωρούν, όταν ξεκινούν την προπόνηση, ο γνώριμος πόνος επανέρχεται ίδιος και μονότονος, δημιουργώντας στρες και απογοήτευση.

Ο στόχος μας στο Active Physiotherapy Solutions είναι

  • να επιστρέψουμε τους αθλητές σε αγωνιστικό επίπεδο στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά με τρόπο που να είναι ασφαλής για την υγεία τους
  • να τους έχουμε δυναμώσει επαρκώς, ώστε να μην εμφανίσουν ξανά τέτοια συμπτώματα
  • να τους έχουμε εκπαιδεύσει στην αιτία του προβλήματος, ώστε να τηρούν ένα τακτικό πρόγραμμα πρόληψης, που περιλαμβάνει στοχευμένες ασκήσεις

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνει 3 φάσεις

  • Οξεία Φάση 

Σε αυτή τη φάση εξετάζουμε το εύρος των αρθρώσεων, τη δύναμη και την ελαστικότητα των μυών και την ικανότητα ενεργοποίησης των σταθεροποιών μυών και φτιάχνουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, που δεν προκαλεί καθόλου πόνο. Οι ασκήσεις αυτές αφορούν συνήθως τα παρακάτω σημεία-κλειδιά:

  1. Σταθεροποίηση της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης σε ουδέτερη θέση με προοδευτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των άνω άκρων και κάτω άκρων

 

2. Βελτίωση της κινητικότητας των ισχίων, με κατάλληλες διατατικές ασκήσεις. Όταν τα ισχία υπολείπονται σε κινητικότητα και ιδιαίτερα σε έκταση, τα εκτατικά φορτία μεταφέρονται στη μέση

 

 

3. Βελτίωση της κινητικότητας της Θωρακικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης και ιδιαίτερα την έκταση και τη σύστοιχη στροφή. Όταν η Θωρακική μοίρα υπολείπεται σε έκταση και στροφή, τα εκτατικά φορτία που απαιτούν το «καρφί» και το σερβίς μεταφέρονται στη μέση.

 

4. Ενεργοποίηση των σταθεροποιών της Ωμικής Ζώνης και βελτίωση της κινητικότητας του ώμου. Ένας δυσλειτουργικός και αδύναμος ώμος, ειδικά στους αθλητές που καρφώνουν ή σουτάρουν, μπορεί να αποτελεί ένα μέρος του προβλήματος της οσφυαλγίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

 

5. Συνολική ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων με ασκήσεις που δεν προκαλούν πόνο στη μέση, ώστε να μη χάνει τη φυσική κατάσταση, ο αθλητής ή η αθλήτρια.

 

 

 

  • Ενδιάμεση Φάση

Σε αυτή τη φάση και αφού ο αθλητής έχει δυναμώσει, τον επιστρέφουμε σε ελαφρές δραστηριότητες εντός του γηπέδου και αρχίζει ξανά η επαφή με την μπάλα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ ευαίσθητο, γιατί μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα. Κάποιες «ενοχλήσεις» είναι προσαρμοστικές και αναμενόμενες. Η διατήρηση τακτικής επικοινωνίας με τον αθλητή και τον προπονητή είναι πολύ σημαντική, ώστε να γίνει σταδιακά η επιστροφή, με τρόπο που να μην καθυστερήσει, αλλά και να μην έχουμε υποτροπή.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό ο αθλητής να δουλέψει ξανά την τεχνική και τη δεξιότητά του στις αθλητικές κινήσεις, που προκάλεσαν τα συμπτώματα

 

 

 

  • Return to Play

Σε αυτή τη φάση ο αθλητής μπαίνει κανονικά στην προπόνηση, και σταδιακά δέχεται τα φυσιολογικά φορτία που απαιτεί το άθλημα. Σε αυτή τη φάση διατηρούμε την επικοινωνία με τον αθλητή και τον καθοδηγούμε στην πλήρη επιστροφή στην αθλητική απόδοση και επίδοση.

 

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, MSc., Dip.MDT., BSc(HonsPhysiotherapy